nowjobs_environment
07 april 2023

Voorkom schijnzelfstandigheid: waar moet je op letten?

Freelancer

Huur je een zzp’er in, maar lijkt het meer op een werknemer in loondienst dan een zelfstandig ondernemer? Dan kan de Belastingdienst bepalen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en riskeer je boetes. 

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid: het lijkt erop dat iemand zelfstandig ondernemer is, maar is dat niet volgens de Belastingdienst. Dus, een zzp'er neemt een opdracht aan als ondernemer, maar is eigenlijk in loondienst. Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer en geen werknemer, dat betekent dat je als opdrachtgever best wat aanwijzingen mag geven, maar je kijkt naar het eindresultaat van de opdracht. De zzp’er is vrij in de uitvoering hiervan. 

Wet DBA

De wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie) wil schijnzelfstandigheid tegengaan en opdrachtgevers en zzp’ers duidelijkheid geven over hun arbeidsrelatie. Als de zzp’er door de Belastingdienst toch wordt gezien als schijnzelfstandige, omdat er niet of nauwelijks onderscheid gemaakt kan worden met werknemers, kan de opdrachtgever een naheffingsaanslag krijgen opgelegd. 

Nieuwe wetgeving

Het kabinet werkt op dit moment aan een nieuwe wet met als belangrijk element dat het lastig wordt om als zzp’er werkzaamheden voor een opdrachtgever uit te voeren, die bij de opdrachtgever organisatorisch zijn ingebed, oftewel: werk dat werknemers in loondienst ook doen.  

Schijnzelfstandige of zzp’er?

Als opdrachtgever wil je schijnzelfstandigheid voorkomen. Twijfel je of er sprake is van loondienst? Werk dan volgens een modelovereenkomst, dat is een goedgekeurd document door de Belastingdienst, met daarin afspraken over de werkrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever. 

Een zzp’er is geen schijnzelfstandige als:

●    De zzp’er zelf bepaalt hoe de opdracht wordt uitgevoerd. Er is geen gezagsverhouding tussen de zzp’er en de opdrachtgever.

●    De zzp’er de opdracht ook door iemand anders mag laten doen.

●    De zzp’er geen loon ontvangt.

Checklist downloaden

Voorkom schijnzelfstandigheid en zorg er dus voor dat de samenwerking met de zzp’er die je inhuurt niet lijkt op een dienstverband. Wil je zeker weten of je wel met een zzp’er werkt en niet een schijnzelfstandige? Download dan onze checklist. 



Download onze handige checklist.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over de risico’s bij het inhuren van zzp’ers? Bel dan naar 088 56 27 000 of stuur een mail naar hello@nowjobs.nl.

 

account_circle

Marketing - 07 april 2023