nowjobs_environment
01 augustus 2022

Zo zet je je favorietenpoule optimaal in

Een favorietenpoule is ideaal wanneer je als bedrijf te maken hebt met seizoensdrukte. Je kunt hiermee snel opschalen in het hoogseizoen en weer gemakkelijk afschalen als het rustiger wordt. Zo ben je op elk moment voorzien van voldoende personeel. Het is niet vanzelfsprekend dat een favorietenpoule vanaf dag één perfect functioneert. Tenslotte moet je de bijverdieners tevreden houden, zodat zij vaker voor jouw bedrijf willen werken. We leggen je uit hoe je je favorietenpoule optimaal inzet.  

Stel een beleid op
Begin met het uitdenken van een realistisch plan om de samenwerking met de bijverdieners zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan de taken die bijverdieners kunnen uitvoeren, op welke manier zij worden ingewerkt en bij wie zij terecht kunnen voor vragen. Betrek je vaste medewerkers bij het opstellen van het plan en werk alle punten kort uit. Zo is iedereen op de hoogte en zijn er duidelijke afspraken. Ook op momenten dat er geen manager aanwezig is weet iedereen wat het plan is.  

Zorg voor een goede balans tussen vaste medewerkers en flexibele medewerkers. Het is voor bijverdieners fijn als er iemand op de werkvloer staat die het bedrijf goed kent en kan helpen bij eventuele moeilijkheden. Houd hier rekening mee bij het inroosteren van personeel.  

Commitment & verwachtingen managen 
De inzet van beide partijen is erg belangrijk bij een favorietenpoule. Wanneer de bijverdiener het contractvoorstel heeft geaccepteerd kun je ervan uitgaan dat de shift ingevuld is. En andersom gaan bijverdieners ervan uit dat zij die dag geld verdienen. Simpelweg is het dus het nakomen van de gemaakte afspraken. Zorg ervoor dat je je eigen agenda op orde hebt en ook voldoende werk op de planning hebt staan voor de bijverdiener. 

En schep realistische verwachtingen naar de bijverdieners. Het managen van verwachtingen kan namelijk veel teleurstellingen voorkomen voor beide partijen. En laat ook aan bijverdieners weten als het belangrijk is dat zij bepaalde kleding dragen of als zij tien minuten voor hun shift aanwezig moeten zijn.  

Warm welkom & binding 
Geef nieuwe bijverdieners een warm welkom wanneer zij voor de eerste keer komen werken. Een fijne eerste indruk zorgt er namelijk voor dat flexibele medewerkers terugkomen. Bereid je daarom goed voor op de komst en maak er een positieve eerste werkdag van. 

Een goede band opbouwen met bijverdieners lijkt misschien moeilijk, omdat zij vaak minder werken dan vaste medewerkers. Echter kun je dit wel doen door bijverdieners te betrekken bij veranderingen binnen het bedrijf. Zo blijven zij op de hoogte en voelen ze zich meer onderdeel van het team. Ook kun je de bijverdieners uitnodigen voor een teamuitje of seizoensafsluiting. Op deze momenten leer je elkaar beter kennen en werk je aan de binding met het bedrijf.  

Goede verhouding uitdaging 
Sommige bijverdieners zijn erg leergierig en hebben na een tijdje behoefte aan meer uitdaging. Praat hier regelmatig over met elkaar voordat de medewerker verveeld raakt. Zo heeft een bijverdiener wellicht de potentie om uit te groeien tot teamleider of om door te stromen naar een andere functie binnen jouw bedrijf. Aan de andere kant vinden andere bijverdieners het juist fijn om werk te doen waar zij bekend mee zijn, zodat zij met zelfvertrouwen op de werkvloer staan. Blijf dus communiceren over de wensen van de medewerkers en zorg er zo voor dat iedereen goed op zijn plek zit.  

Contact onderhouden 
Een favorietenpoule opbouwen is zeker nuttig, maar moet je wel onderhouden. Zorg ervoor dat je tijdens rustige periodes ook af en toe contact hebt met bijverdieners. Geef ze korte updates over het bedrijf of laat het bijverdieners weten als je binnenkort weer shifts openzet. In het geval van plotselinge drukte zijn zij dan eerder bereid om bij te springen. Goed contact met je favorietenpoule werk je dus het hele jaar aan.  

 

Wil je ook een favorietenpoule opbouwen met flexibele bijverdieners? Download de app en registreer je bedrijf! 

 

account_circle

Marketing - 01 augustus 2022